שאלה: האם מותר לאדם אחד לעלות שתי עליות באותו הספר תורה, כגון לעליית רביעי ולעליית שישי?
תשובה: בגמ' (יומא ע. סוטה מא.) אמרו שאסור לקרוא לאדם אחד בשני ספרים, ונאמרו בזה ב' טעמים, לרב הונא בר יהודה משום פגמו של ראשון, ולדעת ריש לקיש משום ברכה שאינה צריכה. וכן נפסק בשו"ע (אור"ח סי' קמד סעי' ד). ולכאורה משמע שבספר תורה אחד תלוי בשני הטעמים שנאמרו בגמ', שלטעם משום פגמו של ראשון אין קפידא שיעלה אדם ב' עליות, וכגון שאם הוא כהן יחיד באותו מנין ועלה לעליית כהן, ואחר כך רוצה לעלות לעליית שישי שהיא העליה החשובה ביותר. אולם לטעם של ברכה שאינה צריכה גם בספר אחד אינו יכול לעלות. ובשו"ע (שם) פסק כטעם רב הונא משום פגמו של ראשון.
אמנם בדברי הראשונים מצאנו שיש שפסקו להלכה את טעמו של ריש לקיש משום ברכה שאינה צריכה, וכ"כ האור זרוע. וביארו הטעם שיצטרך לברך על הס"ת השני גזירה משום הנכנסין והיוצאין שסבורים שעכשיו הוא מתחיל לקרוא ויבואו לומר שקוראים בתורה ללא ברכה.
וראה למרן בשו"ע (סי' רפב סעי' ה) שכתב שאם לא נמצא מי שיודע להפטיר אלא אחד מאותם שעלו לקרות בתורה, וכבר אמר הש"צ קדיש אחר קריאת הפרשה, זה שרוצה להפטיר צריך לחזור ולקרות ויברך על קריאתו תחילה וסוף, ע"כ. ומשמע שרק לעניין לחזור ולקרות פסוקי התורה יש הבדל, אבל אין שום בעיה שיעלה למפטיר ויקרא בספר (כשאמרו קדיש) מי שכבר עלה לעליית רביעי וכדו'. ואמנם הרמ"א (שם, ומקורו באור זרוע הנ"ל) כתב שאם יש אחרים שיודעים להפטיר לא יפטיר מי שעלה כבר.
ובפרישה (אור"ח סי' קמד סק"ה) כתב שמותר להעלות אדם אחד לעליית רביעי ולעליית שישי, והביא ראייה ממ"ש (סי' קלה סעי' ח) שכאשר אין לוי קורא כהן במקום לוי, אף שכבר קרא הכהן את העלייה הראשונה. וכן הביא ראייה ממ"ש (סי' קמג סעי' ה) בבית כנסת שאין בהם מי שיודע לקרות אלא אחד, שיברך ויקרא קצת פסוקים ויברך לאחריהם, וחוזר לברך תחילה וקורא קצת פסוקים ומברך לאחריהם וכן יעשה כמה פעמים כמספר העולים של אותו היום, ע"כ. וראה בספר הלכה ברורה ח"ז (בשו"ת שבסוה"ס סי' ז) שהעלה שלכתחילה לא יעלה ב' עליות, כיון שהדבר שנוי במחלוקת הפוסקים, וסב"ל. ובעליית מפטיר יש להקל במקום צורך גדול. וע"ע בספר שיבת ציון (מוצפי, ח"ב עמ' קעא). ואם קריאת המפטיר היא בס"ת אחר, לא יעלה לתורה, שבכה"ג אסור לכו"ע, וק"ל.
בסיכום: אף על פי שמעיקר הדין מותר לאדם אחד לעלות לשתי עליות, אפילו בספר תורה אחד, מכל מקום לכתחילה אין לעשות כן, אם לא במקום צורך כגון כהן שעלה לעליית כהן ורוצה לעלות גם לעליית מפטיר ביום האזכרה של הוריו. ואם קריאת המפטיר היא בספר תורה אחר, כגון בראש חודש, אסור לעלות לתורה אם עלה כבר בספר תורה הראשון.